Skip to main content

Längdskidåkning i Norge, Hemsedal

Hemsedal är inte bara känt för sin alpina skidåkning och afterskier. Det finns också väldigt många fina längdskidspår i och runt omkring Hemsedal. 

Det är Hemsedal Utmarksservice (HUS/Nemda for Utmarksbruk) som är ansvariga för spårkörning och längdskidspåren samt en del turstigar i Hemsedal. Det kostar ingenting att nyttja spåren men dom ser gärna att man ändå lägger ett frivilligt bidrag för arbetet som dom lägger ner på att upprätthålla de fina spåren. Hur du gör för att bidra kan du läsa om här

skisporet.no kan du följa live på var och när pistmaskinerna har prepparerat spåren. 

Hämta ner gratis broschyr med karta över längdskidspåren här eller på Hemsedal turistkontor. Önskar man en mer detaljerad karta i skala 1:30 000 så finns det att köpa på turistkontoret eller i sportbutikerna för 145:- NOK. Tänk på att alltid ta med karta och kompass när du ska ut på tur på fjället! För spårbeskrivningar, höjdskillnader och gps-koder kan du ladda ner appen UT.no eller se via webbsidan www.ut.no  

Hemsedal skicenter

Det går längdskidspår österut och västerut från Hemsedal Skisenter. Spåret västerut mot Tuv börjar mellan Hemsedal Alpin Lodge och Liatunet. Spåret österut mot Hemsedal Centrum börjar ovanför lägenheterna vid Stavtaket och Stavkroa. Det finns också ett spår som börjar längst ner i liften Totten 2. Spåret slutar längst ner i pist 16, vid Skigaarden. Totteskogen har upplysta spår fram till 23.00 på kvällarna. 

Gravset skiarena

Gravset ligger ca 5 km in i skogen från Ulsåk & är det största utgångspunkten för längdskidåkning i Hemsedal. Hit tar du dig enklast med bil & här finns en stor parkeringsplats, mot avgift 50kr NOK, kort eller kontant som ni betalar i en parkeringsautomat vid utkörning, värmestuga med servering på helger och kvällar samt toaletter. Området har också delar som är upplyst på kvällar, fram till 23.00. Här tillverkas det konstsnö så fort det är kallt nog och säkrar därmed upp för tidig skidåkning redan från november. Konstsnön läggs i första hand på 750m + 1km + 2km-spåren.

Kom ihåg att det är tvång på att hundar måste vara kopplade & får inte vara ett hinder i spåren för andra skidåkare.  

För att se karta över längdskidspåren, klicka här

 

Res till Hemsedal - Boka buss med boende idag!

Fritextsökning